Γενικές πληροφορίες

Η Βιβλιοθήκη της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε το 1977 και έκτοτε ανήκει στην κατηγορία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τις οποίες στεγάστηκε σε διαφορετικούς χώρους και κτήρια μέχρι να καταλήξει σε ένα νέο και πλήρως εξοπλισμένο κτήριο το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2002.  Η μελέτη ανέγερσης του χώρου έγινε με σκοπό να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες μίας σύγχρονης ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης η οποία να είναι προσβάσιμη και από άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού διαθέτει ράμπες μετακίνησης αλλά και χώρους ειδικά διαμορφωμένους. Το κτήριο έχει 2 ορόφους με τη συνολική επιφάνειά του να αγγίζει τα 2.520 τετραγωνικά μέτρα. Διαθέτει: βιβλιοστάσιο, αναγνωστήριο (κλασικό και ηλεκτρονικό), αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχειακής συλλογής, γραφεία προσωπικού καθώς και αρκετούς βοηθητικούς χώρους. 

 

Σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι η διαχείριση του έντυπου και μη υλικού του Ιδρύματος καθώς και η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών προσανατολισμένων στην κάλυψη των γνωστικών, διδακτικών και ερευνητικών αναγκών των χρηστών της. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών η Βιβλιοθήκη διαθέτει μία εκτεταμένη συλλογή βιβλίων και έντυπων επιστημονικών περιοδικών, οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών περιοδικών και βάσεων δεδομένων που διατίθενται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Heal-Link). 

 

Η Βιβλιοθήκη έχει αρκετές χιλιάδες χρήστες εβδομαδιαίως, ως αποτέλεσμα των υπηρεσιών που προσφέρει αλλά και της φιλικότητας του χώρου. Χρήστες της Βιβλιοθήκης αποτελούν όλοι ανεξαιρέτως (καθηγητές, επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι διοικητικοί υπάλληλοι καθώς και εξωτερικοί χρήστες) εκτός και αν η ίδια η Βιβλιοθήκη τους έχει αποκλείσει από αυτό το δικαίωμα εξαιτίας της μη συμμόρφωσής τους με τον κανονισμό λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν ανά πάσα στιγμή μέσω του παρόντος ιστότοπου που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. H Βιβλιοθήκη υποστηρίχθηκε οικονομικά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Β’ και Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.